Jahodové tiramisu

História tejto luxusnej lahôdky sa traduje od čias renesancie. Jedná sa o vynikajúci taliansky dezert, ktorý sa pripravuje po celom svete podľa rôzne upravených receptúr. V každom prípade je najdôležitejšie ingrediencií mandľový likér Amaretto a lahodný čerstvý syr mascarpone. Ak chcete obe suroviny akýmkoľvek spôsobom nahradiť, neochutnáte to, čo stojí za ochutnanie ...


Do pôvodnej receptúry patrí ešte surové vajcia, avšak v blízkom lete (a má byť poriadne horúce), je vhodnejšie vajcia vynechať alebo použiť pasterizované. Myslím teraz na to, že pripravujem dezert, s ktorým sa môžete vydať aj do terénu. V domácich podmienkach sa však nákazy salmonelou neobávam.

Dezert sa aranžuje do misy, aby boli vidieť jednotlivé vrstvy - prekladá sa cukrárskymi piškótami namočenými do silného espresa zmiešaného s likérom. Využila som k tomu sklenenú misku s jahodovým dekorom, ktorá je súčasťou praktického sete s plastovými viečkami. Dezert tak ľahko preveziete, kamkoľvek bude treba.

Jahodové TIRAMISU s čokoládou


Príprava: 40 minút + chladenie * Naplníte: tortovú formu s priemerom 21 cm; a pre misku s objemom 950 ml vám bude stačiť zhruba polovica surovín

  •     450 g mascarpone
  •     60 g práškového cukru
  •     125 ml mandľového likéru Amaretto
  •     100 g nastrúhanej 70% čokolády
  •     300 ml smotany na šľahanie
  •     šálka silného espressa
  •     3 lyžičky krupicového cukru
  •     2 balenia dlhých cukrárskych piškót
  •     500 g jahôd

1. Pripravte si väčšiu šálku silného espressa a nechajte ho vychladnúť.

2. Vo väčšej mise našľahajte ručnou metlou syr mascarpone, práškový cukor, 3 lyžice likéru a 2/3 nastrúhanej čokolády.

3. V menšej miske ušľahajte smotanu a pomaly ju vmiešajte do pripraveného krému.

4. Do hlbokého taniera si pripravte vychladnutú kávu a zvyšok likéru, pridajte 3 lyžičky krupicového cukru a premiešajte.

5. Oprané jahody nakrájajte na hrubšie plátky. Piškóty postupne namáčajte v zmesi kávy a vyložte nimi tesne vedľa seba dno misky (budete ich musieť skrátiť, aby ste dno zrovnali do roviny). Na piškóty urovnajte vrstvu krému, vrstvu nakrájaných jahôd a celý postup zopakujte až do potrebnej výšky. Končite krémom, ktorý ešte posypte zostávajúce tretinou čokoládou. Dezert nechajte vychladiť do druhého dňa.

Na dno misky nakrájajte piškóty tak, aby pokryli celé dno. Kúsok po kúsku je namáčajte do zmesi silného espressa a likéru. Potom našľahaným krémom pokryte vrstvu piškót. Povrch urovnajte do roviny a pridajte vrstvu nakrájaných jahôd. Znova zopakujte všetky tri vrstvy. Samozrejme záleží na tom, ako veľkú misku plníte. Čím je vyššia, tým lepšie, pretože bude nad sebou viac vrstiev lahodných chutí.

Správne vychladený dezert možno rozkrájať a pomocou lyžice celkom dobre vybrať po malých porciách na tanieriky. Ale verte, že od tejto dobroty sa každý rád upatlá aj za ušami.
 
 

Sledujte nás

facebook        google+        youtube

Prečo nakupovať u nás

Bezpečný nákup

Tovar skladom
pripravený pre Vás

Zaplatíte až pri prevzatí
balíčku s tovarom

2-ročná záruka
na všetky výrobky


Vám zaručuje...

Tá najlepšia a najjednoduchšia záruka.
Ak nebudete spokojní,
vrátime Vám peniaze!